Lemma

Ez mennyire alap?

Lopás.

A minap feltettek nekem az utcán négy kérdést. Sajnos hamar kiderült, hogy egy pártos tartalomgyártásba csöppentem, de ennek ellenére az első kérdésen elgondolkodtam.
Egyetértesz-e azzal, hogy a lopást börtönnel büntessék?
Nagyjából így szólt, ha nem is szó szerint. Ott lányos zavaromban átlagoltam egy nagyot, s azt mondtam, hogy ha muszáj egy igen/nem választ adni rá, akkor legyen igen.
De a nap folyamán tovább motoszkált ez a fejemben. Mi a haszna annak, hogy egy lopás elkövetőjét elzárjuk?
Természetesen amíg nem mászkál szabadon, addig sem lop, de egyébként mi jót teszünk akár a sértettel, akár a tettessel? Azt gondolom, a büntetés célja az elrettentés mellett nem a bosszú kell legyen, hanem a sértett (lehetőségekhez mért) kártalanítása, illetve a bűnismétlés megelőzése.
Az első kritérium lopás esetén pofon egyszerű. A tettes adja vissza az ellopott javakat, ha ez lehetetlen, akkor fizesse meg az értékét. Ez bővíthető azzal, hogy az ellopott holmi hiányából adódóan a sértett valamilyen nehézséget, hátrányt szenved, annak pénzben kifejezett ellenértéke szintén könnyítheti a tettes tárcáját.
A második kritérium teljesíthető azzal, hogy az elszenvedett hátrány pénzben való kifejezését oly módon kalkuláljuk, hogy a lopás pénzügyi summája mindenképp negatív legyen a tettes számára.
(pl.: Egy autó ellopása esetén, ha másnap visszaadja, akkor az egy napos autónélküliség és idegeskedés ellenértéke magasabb kell legyen egy azonos idejű bérlésnél.)
Persze aki lop, az ritkán dúskál pénzben. Hogy fizesse ki a büntetést?
A legtöbb ember munkával keresi a pénzét, miért ne kelljen a tettesnek is így tennie? Ha nem képes az általa okozott kárt megfizetni, akkor dolgozzon kötelező jelleggel azért, hogy kitermelje a megfelelő értéket.
Szóval átgondoltam, nem értek egyet azzal, hogy a lopást börtönnel büntessék.

//A kötelező munka is felvet kérdéseket.
-Mi van, ha valaki így egész életére kényszermunkára ítéli magát?
-Hogy fog viselkedni az, aki szabad lábon van, de úgy dolgozik nap mint nap, hogy bére oroszlánrészét egy korábbi hülyeségére kell befizesse?
Eshet még szó ezekről.

Písz, end láv 🖖

A bejegyzés trackback címe:

https://lemma.blog.hu/api/trackback/id/tr3018710428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lemma

Lemma. Kis jelentőségű tétel, amit jelentősebb eredmények eléréséhez használnak. Ebben a blogban olyan rövid, változó témájú gondolatmeneteket írok le, amelyek szembejönnek velem a hétköznapokban. Mindezt abban bízva, hogy kicsi gondolatok is segíthetnek nagyobb dolgok eléréséhez. Kommentelni szabad, sőt, javallott!

Friss topikok

Címkék

Archívum

süti beállítások módosítása